تست شنوایی sdsتست شنوایی SDS نوعی شنوایی سنجی به نام ادیومتری/ audiometry است که هم برای کودکان و هم بزرگسالان قابل اجرا است. این تست شامل یکی از انواع تکنیک های شنوایی سنجی است که در آن امکان ارزیابی عملکرد شنوایی افراد مهیا می شود. لازم است این تست را هر چند وقت یکبار جهت اطمینان از سلامت گوش و سیستم شنوایی خود انجام داد.

بسیاری از متخصصان تست شنوایی SDS را مدلی از آزمون‌ ها و تست های روتین شنوایی می دانند. طی آن توانایی بیمار در درک گفتار مورد بررسی قرار داده می شود. در این نوع تست می‌توان میزان تمایز و درک گفتار بیمار را به شکلی کاملاً دقیق و منظم تشخیص داد. اهمیت انجام این تست برای بیماران از آن جهت است که می توان به کمک آن تنظیم دقیق سمعک را برای آنان انجام داد. همچنین در تشخیص برخی از پاتولوژی های گوش شامل تومور عصب شنوایی و نوروپاتی شنوایی بسیار مؤثر و تأثیرگذار است.

چگونگی اجرای تست SDS گوش

برای اجرای تست شنوایی SDS ابتدا ۲۵ کلمه تک هجایی به همراه ۲۵ تا ۴۰ دسی‌بل بالاتر از آستانه SRT برای افراد متقاضی خوانده می‌شوند‌. سپس میزان کلماتی که بیمار صحیح و ناصحیح پاسخ می دهد را شمارش می‌ کنند. در نهایت پاسخ‌های صحیح در ۴ ٪ ضرب می‌ کنند که در این حالت مقدار اس دی اس به دست می آید.

به عبارت ساده تر SDS همان توانایی تفکیک گفتار است. طی انجام آن آزمون به کمک یک لیست کلمات تک سیلابی و با شدت معادل ۴۰ دسی‌بل انجام می شود. لازم به ذکر است که افراد طبیعی قادر به تکرار صحیح بیش از ۹۵ تا ۱۰۰ درصد کلمات هستند. در صورتی که بیمار از تست شنوایی مربوطه نمره ای کمتر از ۸۰ را کسب کند فردی با توانایی تفکیکی ضعیف معرفی می شود. طی انجام این آزمایش یا تست گفتاری تمامی مسیر های شنوایی محیطی و مرکزی به شیوه تست راه هوایی مورد بررسی قرار می گیرند.

تست شنوایی sds

نوار گوش SDS چیست؟

تست گوش SDS یا نوار گوش sds آزمایشی است که میزان امتیاز جهت درک کلمات MCL را مشخص می کند. به نحوی که در آن به درک تفکیک و جداسازی کلمات شبیه به هم امتیاز داده می شود. این تست از جمله آزمایشات و تست های با اهمیت است. در فرایند انجام آن اگر درک کلمات بسیار پایین باشد می توان به بیماری و مشکلات بسیاری جدی در گوش پی برد.

مشکلات بعد از حلزون گوش از مانند مشکلات مغزی و تومور از جمله این معضلات و بیماری ها هستند. همچنین در صورتی که درصد کسب شده از این تست بسیار پایین باشد نشان دهنده درک گفتار بسیار پایین بیمار خواهد بود. به نحوی که استفاده از سمعک نتیجه قابل قبولی در بالا بردن کیفیت شنوایی او ندارد. لازم به ذکر است که از آزمون های شنوایی از جمله اس دی اس جهت تشخیص مشکلات شنوایی و میزان وخامت آن ها استفاده می شود.

هدف از انجام تست شنوایی SDS

هدف از انجام تست شنوایی SDS سنجش و اندازه گیری دقیق میزان توانایی شنوایی افراد در طیف گسترده ای از فرکانس های متنوع است. در واقع پزشک متخصص با مشاهده علائمی مانند ضعف در شنیدن یا کاهش شنوایی اقدام به بررسی دقیق گوش با استفاده از نوار گوش یا sds می کند. طی انجام نوار گوش صداها از نظر میزان فرکانس و شدت صدا مورد سنجش قرار می گیرند. البته باید خاطر نشان کرد که این تست برای هر کدام از گوش ها به صورت جداگانه انجام می گیرد.

در یک کلام می توان چنین گفت که در تست شنوایی SDS اطلاعاتی از شنوایی فرد به نمایش گذاشته می شوند. بر اساس آن ها می توان به انواع مشکلات موجود در سیستم شنوایی او پی برد. همچنین پزشک با استناد به این تست و اطلاعات کسب شده به وسیله آن اقدام به درمان بر اساس نوع بیماری می کند. شست‌وشوی گوش، دارودرمانی، جراحی و استفاده از سمعک از جمله این درمان ها هستند.

تست شنوایی sds

نحوه انجام تست شنوایی SDS

برای انجام تست شنوایی SDS فرد بیمار را بعد از بررسی نوع جواب دادن او به چندین سؤال مهم و کاربردی به درون اتاقک آکوستیک هدایت می کنند. سپس متخصص شنوایی هدفون مخصوصی را بر روی یکی از گوش های او قرار می دهد. در مرحله بعد به کمک دستگاه ادیومتر اقدام به ارسال صدای بوق مانندی در فرکانس ها و شدت های مختلف به گوش فرد می کند. سپس از او درخواست می کند در صورت شنیدن هر کدام از صداهای ارسال شده آن را به اطلاع او برساند.

بعد از آغاز عملی تست پایین ترین سطح شدت صداهای شنیده شده توسط فرد در هر فرکانس بر روی نمودار ثبت می شود. سپس کلماتی برای او قرائت می شوند و از او درخواست می شود تا آن ها را تکرار کند. در نهایت نتیجه تست ثبت خواهد شد.

علائم اصلی انجام تست شنوایی SDS

به طور حتم تمامی افرادی که دارای یک یا چند علامت کم شنوایی هستند نیاز به انجام تست شنوایی SDS دارند. برخی از این علائم عبارت‌اند از:

  • احساس صدای زنگ در گوش.
  • اشکال در شنیدن اصوات زیر.
  • مشکل در درک سخنان دیگران.
  • مشکل در درک و شنیدن سخنان دیگران بخصوص در یک محیط پر سر وصدا.
  • نیاز به تکرار جملات برای درک بهتر.
  • بالا بردن صدای تلویزیون یا پخش کننده موسیقی برای شنیدن بهتر.

چند نکته مهم درباره تست شنوایی SDS

در رابطه با تست شنوایی SDS باید دانست که این نوع تست نشان دهنده میزان درک فرد از کلمات است. همچنین در این نوع تست پزشک یا شنوایی سنج تعدادی کلمه را برای فرد قرائت می کند. از او می خواهد همان کلمات را به روشنی تکرار کند. نکته بسیار مهم دیگر درباره انجام این تست آن است که کلمات ادا شده برای فرد باید یک بخشی باشند.

همچنین متخصصان این تست را یک آزمون گفتاری می دانند که طی آن فرد باید کلمات تک سیلابی و دو سیلابی را که قادر به شنیدن آن ها است را تکرار کند. مورد مهم بعدی نتایج این تست است که تأییدی بر کم شنوایی فرد و همچنین مشخص کردن عملکرد عصب شنوایی به صورت کاملاً دقیق است. لازم به ذکر است که تست مربوطه در ساده ترین سطح شنوایی فرد انجام می گیرد.

تست شنوایی sds

مورد حائز اهمیت دیگری که درباره تست شنوایی SDS مطرح است نشان دادن نتیجه آن با درصد است. به این معنی که افراد کم شنوا درصد پایینی از امتیاز کل را کسب می کنند و افرادی که مشکلی در شنوایی نداشته باشند اغلب درصد بالای ۸۰ را به خود اختصاص می دهند. مهمترین نکته که می تواند آخرین نکته در این رابطه نیز باشد آن است که در زمان انجام تست بیمار باید کاملاً ریلکس و ساکت باشد. تا تمامی موارد ذکر شده از سوی متخصص شنوایی سنجی به او منتقل شود.

مدت زمان لازم برای انجام تست شنوایی SDS

برای انجام تست شنوایی SDS در حالت سکوت و یا حالت نویز تقریباً ۵ تا ۱۰ دقیقه زمان نیاز دارد. هر چند مدت زمان انجام این آزمایش کم به نظر می رسد اما نتایج حاصله از آن در سنجش میزان افت شنوایی افراد یا تنظیم میزان تقویت و حداکثر خروجی سمعک برای آنان کاربرد دارد.

انجام تست شنوایی SDS در بیماران حسی و عصبی

نکته بسیار مهم و قابل توجه درباره تست شنوایی SDS آن است که هر چه میزان شدت صدا اضافه تر شود و یا بالاتر برود افراد دارای شنوایی طبیعی و نرمال کلمات را بهتر تشخیص می دهند. البته نباید فراموش کرد که در بیمارانی که دارای کم شنوایی حسی و عصبی هستند روند شنیدن صدا متفاوت است. بیمارانی که از کم شنوایی حسی رنج می برند یعنی افرادی که تنها سلول های مویی خارجی در گوش آنها دچار آسیب شده است با افزایش صدا قدرت بیشتری در تشخیص کلمات پیدا می کنند.

این در حالی است که در بیمارانی که دچار کم شنوایی عصبی هستند از سطح مشخصی به بعد با بلند شدن صدا قدرت تشخیص را از دست می دهند. معمولاً سلول های موی داخلی حلزون یا عصب گوشی این افراد با مشکلی جدی روبه‌رو است.

تست شنوایی sds

اقدامات اولیه برای انجام تست گوش SDS

انجام تست گوش SDS نیاز به هیچ اقدام اولیه از جمله معاینه گوش و یا انجام آزمایش ندارد. بلکه تنها اقدام مورد نیاز مراجعه به کلینیک جهت انجام این آزمایش است. همچنین در زمان انجام آزمایش تنها اقدام لازم جمع کردن حواس و گوش دادن به کلماتی است که از سوی شنوایی سنجش ادا می شوند. این مورد نیز از آن جهت مهم است که شنیدن دقیق کلمات و تکرار صحیح آن ها تأثیر مستقیمی بر نتیجه نهایی تست دارد.

سخن پایانی

شنوایی سنج ها از تست گوش SDS برای تعیین میزان درک فرد از گفتار استفاده می کنند. به این صورت که کلماتی از طریق هدفون مخصوص به فرد متقاضی تست ارائه می کنند و از او درخواست می کنند تا این کلمات را تکرار کند. نکته جالب توجه درباره این آزمایش آن است که باید در سطحی بالاتر از آستانه‌ فرد انجام شود تا بتوان درصد کلماتی که درست ادا می شوند را محاسبه کرد.

علاوه بر آن این آزمایش در دو شرایط سکوت و همهمه انجام می گیرد. بعد از اتمام آزمایش در حالت شلوغ یا نویزی میزان توانایی افراد برای درک کلمات در این محیط نمایان می شود. انجام آزمایش در این حالت خود نوعی تست برای سنجش سلامت سیستم شنوایی افراد است.

۴ دیدگاه

  • سلام آقای دکتر
    ببخشید فرزند من کلاس دوم ابتدایی هست و با اینکه در تست هوش نمره بالایی گرفته ولی درسهای کلاس را به خوبی یاد نمیگیره با مشاور مدرسه صحبت کردیم گفتند شاید از شنوایی باشه چطوری باید خدمت شما مراجعه کنم لطفا راهنمایی کنید.

  • با سلام
    من ۴۵ساله هستم و راننده تاکسی هستم همیشه حتی موقع خواب صدای همهمه و صدای سوت ممتد توی سرم می پیچه به هر دکتری مراجعه کردم فایده نداره لطفا منو راهنمایی کنین چیکار باید بکنم.

  • سلام بر شما بله یکی از تاثیرات مخرب کم شنوایی عدم یادگیری کودکان عزیز می باشد شما برای انجام شنوایی سنجی با پیشرفته ترین تکنولوژی روز دنیا می توانید به وسیله شماره تلفن زیر نوبت بگیرید و به کلینیک ماهان سمعک تشریف بیاوریدشماره تلفن تماس با کلینیک ماهان سمعک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *