تشخیص و معرفی انواع سرگیجه ساده و خطرناک

انواع سرگیجه میتواند علل و عوامل گوناگونی داشته باشد. سرگیجه و حالت تهوع و یا سرگیجه هنگام بلند شدن یک مشکل بسیار شایع است. بیشتر اوقات این مشکل به راحتی قابل درمان است یا خود به خود برطرف می شود. با این حال، گاهی اوقات، سرگیجه می‌تواند نشانه‌ای از چیزی جدی یا حتی تهدیدکننده زندگی تان باشد. با شناسایی نوع سرگیجه ای که فرد تجربه میکند، میتوان علل آن را شناسایی کرد و درصورتی که مشکل و یا اختلال جدی ای در سلامت فرد به وجود آمده باشد، باید به سرعت، قبل از آن که به انواع سرگیجه های خطرناک تبدیل شود؛ آن را برطرف کرد.

سرگیجه اصطلاحی است که می تواند برای توصیف چندین احساس مجزا استفاده شود که هر کدام از این احساسات ممکن است به یک بیماری یا مشکل خاص اشاره داشته باشد برای مثال سرگیجه و کرونا میتواند یکی از عوامل بروز سرگیجه باشد که فرد مبتلا به کرونا آن را تجربه میکند. سرگیجه در بارداری نیز از انواع سرگیجه است که به سراغ اغلب زنان باردار می آید. با توصیف این احساسات برای پزشک معالج خود به او کمک خواهید کرد تا ریشه این سرگیجه ها و مشکلات را پیدا کند.

انواع سرگیجه را می توان به صورت زیر توصیف کرد و نام برد:

  • پیش سنکوپ: احساس سبکی سر
  • عدم تعادل: احساس عدم تعادل
  • دوران: وقتی همه چیز در دایره ها می چرخد
  • سرگیجه غیر اختصاصی: احساس خنده دار

توصیف انواع سرگیجه و دلایل آن

۱- منگی ( احساس سبکی سر) :

پیش سنکوپ از انواع سرگیجه است که احساس سبکی سر همراه آن بوده و در صورت ایستادن خیلی سریع ممکن است آن را تجربه کنید. در هنگام سر گیجه و حالت تهوع برخی موارد، ممکن است رنگ پریده شوید، احساس سیاهی رفتن چشم را تجربه کنید یا حتی یا حتی بیهوش شوید (که به آن سنکوپ گفته می شود). پیش سنکوپ در نتیجه محدود شدن رسیدن خون به مغز اتفاق می افتد. ممکن است ناشی از چیزی به سادگی ننوشیدن آب کافی یا یک بیماری جدی مانند بیماری قلبی باشد. بنابراین سرگیجه هنگام بلند شدن از این نوع سرگیجه میباشد.

 

۲- عدم تعادل:

احساس عدم تعادل : عدم تعادل احساس عدم توانایی در حفظ تعادل است که اغلب فرد به یک طرف دیگر منحرف می شود. اگر این عدم تعادل به طور ناگهانی ظاهر شود، ممکن است ناشی از چیزی مانند عفونت گوش یا بسیار جدی تر مانند یک بیماری عصبی باشد.

اگر علائم به کندی پیشرفت کنند، ممکن است نتیجه یک اختلال حرکتی دژنراتیو مانند بیماری پارکینسون یا عفونت سیستمیک (کل بدن) باشد که بر سیستم عصبی تأثیر می گذارد. همچنین سرگیجه در بارداری نیز میتواند یکی از دلایل عدم تعادل در برخی خانم های باردار باشد. سرگیجه گوش میانی یا سرگیجه گوش داخلی از سری سرگیجه هایی هستند که باعث عدم تعادل میشوند.

۳- دوران:

همان احساسی است که اگر به سرعت دور خود بچرخید و ناگهان متوقف شوید دارید. دوران می تواند ناشی از یک مشکل گوش داخلی باشد. اگر در این نوع سرگیجه، ساقه مغز (که تعادل و تعادل را تنظیم می کند) دارای مشکل باشد به آن سرگیجه مرکزی نیز می گویند. از جمله علل آن می تواند اختلالات متابولیک (مانند نارسایی کلیه)،سکته و … باشد. دوبینی، گزگز، بی حسی، ضعف، افتادگی صورت، یا مشکل در بلع نیز ممکن است همراه با  این نوع  از انواع سرگیجه باشد.

 

۴- سرگیجه غیر اختصاصی:

در این مورد، سرگیجه شامل یک احساس “خارج از بدن” است که ممکن است پس از شروع یک داروی جدید داشته باشید. در برخی موارد، این احساس ممکن است ماهیت روانپزشکی داشته باشد.

انواع سرگیجه و علل آن به عنوان یک علامت بیماری جدی

در بیشتر موارد، سرگیجه علت خاصی نداشته و نیازی به مداخله پزشکی نیست. در مواقع دیگر، سرگیجه می تواند به عنوان یک علامت هشدار اولیه از یک وضعیت شدید یا تهدید کننده زندگی باشد. موارد زیر از جمله جدی ترین شرایط مرتبط با سرگیجه است.

۱- نارسایی خون :

نارسایی خون (Vertebrobasilar Insufficiency) اصطلاحی است که برای کاهش جریان خون به ساقه مغز استفاده می شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، فرد ممکن است علائم سرگیجه مرکزی را تجربه کند که فراتر از سبکی سر است. اگر خون رسانی برای مدت کوتاهی کاهش یابد، می تواند باعث یک حمله گذرا شود (که گاهی به آن “سکته کوچک” نیز گفته می شود). اگر این محدودیت خون رسانی طولانی‌تر باشد، می‌تواند منجر به سکته مغزی و آسیب دائمی مغز شود.

 

۲- عفونت ها :

عفونت ها همچنین می توانند منجر به انواع سرگیجه شوند. یکی از شایع‌ترین علل، لابیرنتیت ویروسی (viral labyrinthitis) است که نوعی عفونت که منجر به التهاب در گوش داخلی می‌شود. سایر عفونت‌های جدی‌تر شامل کریپتوکوکوس(Cryptococcus) (عفونت قارچی که اغلب در افراد مبتلا به HIV پیشرفته دیده می‌شود) یا باکتری‌های مسری مانند سل یا لیستریا(Listeria) هستند که همگی می‌توانند بر ساقه مغز تأثیر بگذارند. ویروس هایی مانند هرپس زوستر(herpes zoster) نیز می توانند با حمله به اعصاب صورت شما که نزدیک به گوش شما هستند باعث سرگیجه شوند.

 

۳- بیماری قلبی :

بیماری قلبی اغلب با سرگیجه به دلیل خون رسانی ناکافی به مغز همراه است. پیشرفت بیماری های قلبی عروقی توانایی قلب را برای پمپاژ موثر خون در برابر نیروی جاذبه کاهش می دهد. به همین دلیل است که ایستادن سریع می تواند باعث پیش سنکوپی در برخی افراد شود. ضربان نامنظم قلب اغلب باعث بروز این اتفاق میشوند.

۴- تومورهای غدد درون ریز :

تومورهای غدد درون ریز نادر هستند اما به ترشح هورمون هایی معروف هستند که می توانند احساس انواع سرگیجه را در شما ایجاد کنند. یک غده به نام فئوکروموسیتوم(pheochromocytoma)، هورمون هایی ترشح می کند که فشار خون را افزایش می دهد و ممکن است باعث سرگیجه غیر اختصاصی شود. مثال دیگر انسولینوم(insulinoma) است. توموری از غدد درون ریز که همان هورمونی را ترشح می کند که توسط افراد دیابتی برای تنظیم قند خون استفاده می شود. اگر بیش از حد آزاد شود، قند خون فرد می تواند آنقدر پایین بیاید که باعث سرگیجه، ضعف و بی نظمی شود.

انواع سرگیجه
هنگام بروز انواع سرگیجه حتما به یک تکیه گاه محکم تکیه داده تا از زمین خوردن و ورود ضربه های شدید به بدن و سر جلوگیری نمایید.

۵- سندرم گیلن باره(Guillain-Barré) :

سندرم گیلن باره یک اختلال خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به سیستم عصبی حمله می کند. گیلن باره ممکن است توسط یک عفونت حاد باکتریایی یا ویروسی تحریک شود. علائم آن معمولاً همراه با ضعف و گزگز در پاها و ساق پا شروع می شود که به تدریج به قسمت بالایی بدن گسترش می یابد. بی ثباتی با پیشرفت بیماری شایع است. فلج نیز گاهی اوقات ممکن است رخ دهد. این سندرم نیز میتواند احساس انواع سرگیجه را در شما ایجاد کند. سرگیجه عصبی عمدتا ناشی از این سندروم میباشند.

 

۶- انسفالوپاتی ورنیکه (Wernicke’s Encephalopathy)

انسفالوپاتی(WE) به دلیل کمبود تیامین (ویتامین B1) ایجاد می شود. افراد مبتلا به WE ممکن است در حرکت چشم و همچنین حفظ ثبات هنگام راه رفتن دچار مشکل شوند. علاوه بر این، آنها می توانند مشکلات حافظه ای را ایجاد کنند که ممکن است غیرقابل برگشت باشد، مگر اینکه در اسرع وقت این ویتامین به آنها داده شود. اگر کمبود تیامین به موقع درمان شود، اکثر علائم به سرعت بهبود می یابند.

 

مراجعه به پزشک متخصص برای انواع سرگیجه و درمان آن

اگر سرگیجه های دائم کوتاه یا طولانی مدت شما را کلافه کرده است؛ پیشنهاد ما این است که در اسرع وقت یک آزمایش چکاب کامل انجام داده و پیش یک دکتر عمومی ببرید تا مشکل تان ریشه یابی شود. مشکل شما ممکن است سرگیجه گوش میانی یا سرگیجه گوش داخلی باشد که در بین انواع سرگیجه ها شایع تر است. اما بهتر است برای اطمینان با توجه به توصیه ها و نکاتی که دکتر عمومی به شما گوشزد میکند، حتما یک ویزیت پیش یک پزشک متخصص رفته تا مشکل سرگیجه تان را به صورت ریشه ای پیدا کرده و از بین ببرید تا دیگر نگرانی ای درباره سلامت خود نداشته باشید.

سرگیجه ها میتوانند حتی سرگیجه ناشی از معده باشند که شما به هیچ عنوان فکرش را هم نمیکنید. همانطور که گفتیم انواع سرگیجه اصولا نشان دهنده مشکل خاصی بوده و بسیار عادی و معمول است اما در صورت تکرار حتما باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا اگر برای مثال دچار سرگیجه عصبی هستید، به سرعت برطرف شود. در حال حاضر از آن جایی که با بیماری کرونا دست و پنجه نرم میکنیم، سرگیجه و کرونا نیز میتواند یکی از احتمالات باشد.

 

۲ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *