در شرایط طبیعی که کانال گوش باز است صدای حاصله از حرف زدن و جویدن که عمده انرژی آن در فرکانس های پایین است از طریق کانال گوش خارج می شود. حال در شرایطی که کانال گوش به وسیله سمعک مسدود می شود این انرژی نمی تواند فرار کند و سبب پدیده اثر انسداد۱ می شود که

یک نوع احساس بلندتر شدن صدا می باشد و بیماران اغلب بیان می کنند صدای آنها شبیه حرف زدن در غار، بشکه و محیط های بسته است یا می گویند صدای خود را بلند تر می شنوند و این امر باعث اذیت بیماران می شود(۱).

میزان این افزایش صدا چند dB SPL است؟

طبق مطالعات مختلف صورت گرفته در افراد هنجار و کم شنوایی حسی عصبی که کم شنوایی فرکانس های پایین آنها زیر ۴۰ تا ۵۰ دسی بل است این مشکل دیده می شود که مقادیر آن متفاوت است و می تواند تا ۲۵ دسی بل در فرکانس های پایین برسد. در بیماران با کم شنوایی انتقالی و آمیخته این مشکل دیده نشده است(۲).

قبل از حل مشکل چه نکاتی لازم است دقت شود؟

علاوه بر پدیده اثر انسداد گاهی پدیده Ampclusion نیز دیده می شود. در Ampclusion بیمار تنها اجزای فرکانس پایین صدای خود را بلندتر می شنود ولی در شنیدن صدای دیگران مشکل ندارد. این امر به خاطر تقویت بالای صداهای فرکانس پایین است. ولی در اثر انسداد علاوه بر صدای خود در شنیدن صدای دیگران هم مشکل دارد(۳).

راه حل مشکل چیست؟

A. کاهش بهره فرکانس پایین: این راه حل در بیمارانی که Ampclusion هستند بهترین گزینه محسوب می شود ولی اگر بیمار از اثر انسداد رنج می برد به تنهایی نمی تواند مشکل را حل کند (۳).

B. گذاشتن ونت: گذاشتن ونت به نحو قابل قبولی می تواند مشکل اثر انسداد را حل کند. اما طبق مطالعات ونت کوچکتر از ۲ میلی متر اثر برجسته ایی در کاهش اثر انسداد ندارد و خود این قضیه سبب بزرگتر شدن سایز سمعک می شود که در بیمارانی که تمایل به استفاده از سمعک CIC دارند و کانال آنها کوچک باشد استفاده از ونت بزرگ محدود می شود (در نسخه ۲ این مقاله مطالب عمده ایی در باره اهمیت ونت و نکات بالینی گفته خواهد شد)(۴).

C. طول بیشتر قالب سمعک و تماس بیشتر با قسمت استخوانی کانال گوش: در کتاب Hearing Aid نوشته پروفسور دیلون بیان شده است هرچه تماس قالب با کانال گوش بیشتر شود علاوه بر حل مشکل فیدبک مشکل اثر انسداد هم کمتر می شود(۵).

D. سمعک OPEN: سمعک های open به علت آنکه امکان خروج صدای فرکانس پایین را فراهم می کند در حل مشکل اثر انسداد بسیار کار آمد هستند و به علت پیشرفت سیستم های فیدبک در چند سال اخیر حتی در بیمارانی که کم شنوایی آنها در فرکانس پایین کم و در فرکانس بالا زیاد باشد تجویز این سمعک ها بسیار گزینه مطلوبی می باشند. در سمعک های استارکی به علت سیستم بسیار کار آمد حذف کننده فیدبک Pure Wave Feedback Eliminator استفاده از سمعک های open رضایت بسیار بالای بیماران و همکاران را کسب کرده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *